Luisterkei in 2011

Ter gelegenheid van de verkoop van de 15.000ste fles heeft Airborne Beer een nieuw wikkel uitgebracht. Met de verkoop van deze nieuwe oplage wordt een bedrag van euro 4.500,= gegenereerd ten behoeve van het Airborne Museum Hartenstein. Het Museum heeft dit bedrag geïnvesteerd in een luisterkei naast het Airborne Museum. Middels deze bedankbrief maakt het bestuur de erkentelijkheid voor de sponsoring van dit prachtige project kenbaar.

De onthulling van de luisterkei

Deze luisterkei is op 1 september door de heer H. Wiegel als voorzitter van Nederlandse Brouwers – onthult. Hiermee werd de, nog ontbrekende, schakel in het project belicht; de sponsoring van goede doelen door de brouwerij-wereld.
Nederlandse Brouwers is namelijk de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van acht, in Nederland gevestigde, bierbrouwerijen. Deze brouwerijen zijn samen goed voor 99,9% van de totale bierproductie in Nederland (zie www.nederlandsebrouwers.nl ). Naast de heer Wiegel werd Nederlandse Brouwers die middag ook gerepresenteerd door de heer Adema, directeur van deze organisatie.

Voor de heer Wiegel, die zich de Tweede Wereldoorlog persoonlijk nog kan herinneren, begon zijn toespraak met te vermelden dat het zijn eerste bezoek aan het Airborne Museum was en benadrukte het belang van scholing om de jonge generatie te leren welke gebeurtenissen hier hebben plaatsgevonden.
Voorafgaand aan de onthulling stond de heer Wiegel verder stil bij de relatie tussen de bierindustrie en de Tweede Wereldoorlog. De oprichting in 1939 van het Centraal Brouwerij kantoor (tot 2010 het overkoepelend collectief voor de Nederlandse brouwerijen) betrof een initiatief van de heer D.U. Stikker (destijds directeur Heineken) om de bierproductie in de naderende oorlog veilig te stellen. Het ging met name om de verdeling van grondstoffen en halffabrikaten op een eerlijke wijze te laten plaatsvinden. Daarnaast gaf Wiegel in zijn toespraak aan hoe “Londen” door de Heineken brouwerij op de hoogte werd gehouden van Duitse troepenconcentraties, belangrijke afnemers van het bier.

De onthulde luisterkei maakt deel uit van de Liberation Route.
Deze Route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa en begint bij Normandië en loopt via Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe, richting Berlijn. De heer Peter Kruk lichtte namens de Stichting Liberation Route Europe het project in het algemeen toe en van deze plek in het bijzonder. Het thema van deze luisterplek is ‘de vriendschapsband’ en gaat over twee bevriende piloten die afspreken elkaar na de oorlog weer te ontmoeten. Een van hen is zwaargewond. Ze snijden een armband doormidden met de afspraak om elkaar na de oorlog weer te ontmoeten. Het loopt anders, want de gewonde piloot overleeft de oorlog niet.
De regio Arnhem/Nijmegen/Zuid-Veluwe speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een zeer belangrijke hoofdrol, die gevolgen heeft voor het Europa tot op de huidige dag. Dit werd zowel door Hovers als Wiegel benadrukt.

Toespraak van Museumdirecteur Jan Hovers.

In de gefilmde presentatie van de onthulling van de luisterkei zijn alle vier toespraken opgenomen (zie de filmgalerij op deze website).

Het luisterkeienproject was ooit bedacht door de heer Frans Smolders, de toenmalige directeur van het museum. Hoewel er begin september 2011 al 50 luisterkeien waren, ontbrak die nog steeds bij het Airborne Museum. Deze ‘weeffout’, zoals directeur Jan Hovers dat in zijn toespraak bij de onthulling noemde, werd op deze wijze goedgemaakt.

Twee studenten, Wietze Visser en Sarel Tempelman, hadden de taak op zich genomen om het idee van Smolders verder vorm te geven tot de luisterplek bij het Museum. Het bedrijf Giesbers Media AV heeft de invulling verzorgd. Veel kennis was afkomstig van de oud-directeur van het Museum, de heer W. Boersma, die hierbij het “historisch geweten” was, zoals Hovers het uitdrukte.

Uiteraard maakt het Airborne Museum ook gebruik van een educatief  pakket voor het Voortgezet onderwijs over en naar aanleiding van het luisterverhaal over de vriendschapsband, dat te downloaden is. Dit pakket is gefinancierd door Vrienden van het Airborne Museum, is ontwikkeld door Eduart in samenwerking met Hester Ketel, educatief medewerker van het Museum, en maakt gebruik van het digitale schoolbord en de interactieve stemkastjes.

De heer Hovers memoreerde dan ook in zijn toespraak de logische combinatie met de eerdere gift van Airborne Beer, waarmee de interactieve stemkastjes betaald zijn.

Meer informatie over de luisterkeien op www.liberationroute.com .