Geschiedenis Airborne Beer

Het project Airborne Beer is in 1999 gelanceerd ter gelegenheid van de 55ste herdenking van de Slag om Arnhem. Hiertoe is een speciaal jubileumwikkel ontworpen door de heer A. Visser, een aangetrouwde neef van Gerrit. wikkel Airborne Beer 1999De presentatie van dit privé-initiatief vond plaats op 21 augustus van dat jaar in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek. Daarbij ontving de toenmalige Renkumse burgemeester, de heer J.W.A.M. Verlinden, de “eerste fles”. De oplage van deze editie, bijna 3.000 stuks, raakte binnen een jaar tijd volledig uitverkocht. Van de opbrengsten werd de Stichting Lest we forget financieel ondersteund.

Gezien het grote succes werd een jaar later besloten om het project voort te zetten met een tijdloze versie van het ontwerp uit 1999.

Nadat het project drie jaar bestond werd reeds de 5.000ste fles verkocht. In augustus 2002 wordt in Arnhem, onder toeziend oog van de toenmalige voorzitter van de Stichting Lest we forget – de heer T. Pieterse – de 5.000e fles overhandigd.

In de eerste vijf jaar stond het Pegasus-symbool met ruiter centraal. Dit was het insigne van de First British Airborne Division, die in 1944 bij de Slag om Arnhem de strijd aanbond met de Duitse bezetter. Bij de viering van het eerste lustrum in 2004, dat samenviel met de 60ste herdenking van de Slag om Arnhem, is opnieuw door de heer A. Visser een volledig nieuw logo ontworpen. De parachutist in actie kwam daarbij centraal te staan.wikkel Airborne Beer 2004

Als een van de eersten ontving Z.K.H. Prins Bernhard een jubileumfles van de 60ste herdenking Market Garden op zijn 93ste verjaardag, 29 juni 2004. De Prins heeft het geschenk erg gewaardeerd getuige de bijgaande brief. Ook de Commissaris van de Koningin, de heer J. Kamminga, werd tijdens de 60ste herdenking van Market Garden op een bijzondere wijze betrokken bij dit eerste lustrum van Airborne Beer. Tijdens de herdenkingen ontving hij in het Airborne Museum uit handen van een Britse oorlogsveteraan een jubileumfles. In 2005 verscheen vervolgens een tijdloze versie van het wikkel met het parachute-logo.

De 10.000ste fles werd in 2006 verkocht. Om deze prachtige mijlpaal te vieren werd, in samenwerking met het Airborne Museum Hartenstein een indrukwekkende presentatie gehouden. Deze bijeenkomst stond in het teken van de inzet van de Poolse strijdkrachten bij Arnhem in 1944 en werd opgeluisterd door een Poolse Arnhem 1944 veteraan. Uit handen van de Renkumse burgemeester P. Bruinooge ontving hij de 10.000 fles in de Poolse taal.

Bij het 10-jarig bestaan van Airborne Beer, in 2009, werd een jubileumwikkel (65 jaar na de operatie Market Garden en 60 jaar Airborne Museum) ontworpen.
De opbrengst van deze oplage is ten goede gekomen aan het Airborne Museum Hartenstein, dat in 2009 een zeer ingrijpende verbouwing en uitbreiding heeft ondergaan. De afdeling Educatie van het Museum heeft de financiële bijdrage besteed aan het interactieve leslokaal.
In verband met de betrokkenheid van – de toenmalige – Z.K.H. Prins Willem Alexander met de veteranen is er namens het project een fles Airborne Beer aan hem gestuurd. Deze “vriendelijke geste” werd bijzonder op prijs gesteld door de Prins, getuige bijgaande brief.

Luisterkei

Ook de gebeurtenissen in 2011 mogen niet onvermeld blijven. Op uitnodiging van Airborne Beer heeft de (toenmalige) voorzitter van Nederlandse Brouwers, de heer H. Wiegel, op 1 september een zogenoemde luisterkei naast het Airborne Museum onthuld. Deze luisterplek is onderdeel van de route van de geallieerden in 1944. De organisatie van dit project is in handen van de Stichting Liberiation Route Europe. De kosten voor deze luisterplek zijn door Airborne Beer vergoed.

Foto blik kattentongen

Volgend vermeldenswaardige “wapenfeit” van het project is de gift aan de Canadese veteranen in mei 2015 bij de 70-jarige bevrijding van Nederland. Eind 2014 heeft Airborne Beer de Stichting Liberation Route Europe een mooi sponsorbedrag, geschonken, waarvan de Kattentongen konden worden bekostigd. Deze chocolade in fraai gedecoreerde blikken werd op 9 mei 2015 aan circa 135 Canadese veteranen overhandigd in het Omnisport, na afloop van het landelijk defilé, in Apeldoorn. Vermeldenswaard was het bezoek van Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet direct voorafgaand aan de uitreiking. Van deze gebeurtenissen is een film samengesteld, die via deze link te zien is.

Een maand later wordt met een bestelling, van het Bevrijdingsmuseum Groesbeek, de 20.000ste fles uitgeleverd. Op 2 september 2015 wordt op De Westerbouwing te Oosterbeek in gepaste stijl deze mijlpaal gevierd. De Wethouder van de gemeente Renkum heeft de eer om de fles te ontvangen als dank voor de grote betrokkenheid van de gemeente vanaf het begin van het project.

Vervolgens is krap vier jaar later de 25.000ste fles aan de beurt. In aanloop naar het 75ste herdenkingsjaar werd op 20 april 2019, met de uitlevering van een bestelling aan Slijterij Jeltje van den Berg in Herwijnen dit bijzonder mooie aantal bereikt. Bij deze mijlpaal werd stilgestaan op 27 juni in het Airborne Museum te Oosterbeek bij een officiële overhandiging.

De totale uitkeringen aan de bovengenoemde instanties is daarmee op  euro 21.600,= gekomen. Een overzicht van de geschonken bedragen, alsmede de verkochte aantallen flessen per jaar is te vinden op de pagina Resultaten Airborne Beer.