10.000ste fles

In 2006 bereikte het project een nieuwe, nog belangrijkere, mijlpaal; in de vorm van de 10.000ste fles, welke in het teken kwam te staan van een eerbetoon aan de Polen van Arnhem. 2006 was het jaar waarin bepaalde misstanden uit de weg geruimd werden. Vrij snel na de verloren Slag om Arnhem kregen de Poolse strijdkrachten namelijk de verwijten.

Generaal Stanisław Sosabowski (1892–1967) Bron: Wikiquote.org

Wegens zijn niet altijd diplomatiek optreden en zijn niet-Britse nationaliteit werd de bevelhebber van de parachutistenbrigade, Generaal-Majoor Sosabowski, voor de Engelsen de ideale zondebok. Britse generaals poogden hun falen op de dappere Poolse parachutisten af te wentelen.

Ook daarna bleven de Britten actief proberen om het falen van Market Garden volledig onterecht toe te schrijven aan het “niet willen vechten” van de Polen. Direct na de oorlog drong Koningin Wilhelmina aan op het onderscheiden van Poolse militairen die hadden gestreden in de Slag om Arnhem maar onder Britse druk is dat toen niet gebeurd. Ook Prins Bernhard sprak zich publiekelijk uit voor het alsnog onderscheiden van de Polen.

In 2006 brak eindelijk het jaar aan van het eerherstel aan de Poolse strijdkrachten in de Slag om Arnhem. Op 31 mei van dat jaar werd door Koningin Beatrix de Militaire Willemsorde uitgereikt aan de 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

Hieruit is het initiatief ontstaan om in het project Airborne Beer de 10.000ste fles op te dragen aan de Poolse strijdkrachten.
jubileumwikkel Airborne Beer

Dit exemplaar is opgedragen aan de Poolse inzet tijdens de Slag om Arnhem.
De tekst op de voorzijde van de fles luidt dan ook “W podzięce i pamięci za udzial Polski w bitwie o Arnhem 1944”. In de Filmgalerij van deze website is een film opgenomen van deze ceremoniële gebeurtenis.

Burgemeester van de gemeente Renkum, de heer P.M. Bruinooge, initiatiefnemer Gerrit Staal en de Poolse veteraan de heer A. Fedorowicz proosten op het jubileum

De overhandiging vond plaats door de (toenmalige) burgemeester van de gemeente Renkum, de heer P.M. Bruinooge, aan de Poolse veteraan de heer A. Fedorowicz.

Voorafgaand hieraan werden toespraken gehouden door de heer F. Smolders (zie toespraak), directeur Airborne Museum, de initiatiefnemer (zie toespraak) en de burgemeester.

Op zaterdag 12 augustus werd de markante drempel van de 10.000ste officieel overschreden met een bestelling van Wijnhandel Rob Peters te Arnhem. Op vrijdag 15 september was mevrouw Ten Holt uit Arnhem de gelukkige klant in deze slijterij met de aankoop van de fles. Ze ontving daarom een verrassingsmand gevuld met Airborne Beer producten.